Литва передасть Україні пожежні автомобілі, позашляховики та спорядження для нацпарків та лісництв

132 Views

Литва планує передати Україні 300 комплектів вогнетривкого одягу для лісівників та близько 30 автомобілів, серед яких позашляховики, протипожежна техніка, комп’ютери, човни, GPS та біноклі. Майбутню допомогу Україні під час візиту на Рівненщину анонсував Міністр навколишнього середовища Литви Сімонас Гентвілас. 

Також у складі литовської делегації до України завітали керівник групи лісової політики Неріюс Купстайітіс, заступниця Директора Державної служби заповідної справи Рута Башкіте, Голова Асоціації лісових підрядників Аудрюс Радвілавічюс, Голова Асоціації переробки деревини Раймондас Імбрасас, Генеральний директор і Голова правління ЗАТ «Jūrės medis» Овідіюс Янкаускас.

Найперше литовські колеги побували у новоствореному природному парку «Пуща Радзивіла», що на Рівненщині. Під час візиту у «Пущу Радзивіла» Сімонас Гентвілас разом з колегами були вражені красою та багатою історією цих місць. Зокрема, у  рамках поїздки вони відвідали 1300-річний Юзефінський дуб, занесений у Книгу рекордів України, та Юзефінську дачу. У ХV столітті урочище, на місці якого знаходиться сьогодні природний парк, було у володінні українсько-литовських князів Радзивілів, звідси й назва – Радзивілівська пуща. Тут ростуть 100-річні дерева, а серед дубових насаджень нерідко трапляються 500-600-річні дерева.

Під час офіційної зустрічі у Києві Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець та Сімонас Гентвілас підписали Декларацію про співробітництво в сфері охорони навколишнього середовища. Документ, зокрема декларує спільне засудження збройної агресії російської федерації, шефство Литви над природним парком «Пуща Радзивіла» та співпрацю у низці довкіллєвих напрямків.

У рамках підтримки парку литовські гості презентували його колективу комп’ютерну техніку, дрон, біноклі та фотоапарати.

За словами Сімонаса Гентвіласа, Литва має намір запросити українських природоохоронців та поділитися найкращими практиками менеджменту природоохоронних зон. Українські фахівці зможуть отримати досвід управління природоохоронними територіями за стандартами Євросоюзу.

Литва була та залишається одним із наших найвірніших союзників. Ця країна одна з перших підтримала європейський вибір України ще за часів Революції Гідності. Сьогодні Литва продовжує допомагати Україні у боротьбі з російською агресією – надає Україні  військову та гуманітарну допомогу і стала надійним прихистком для українських жінок та дітей.

Завдяки такій підтримці та домовленостям між нашими Міністерствами у сфері захисту довкілля Литва планує передати Міндовкіллю гуманітарну допомогу, яку розподілять між природними парками та лісництвам у різних регіонах України. Це обладнання та автотранспорт допомагатимуть нашим природоохоронцям та лісівникам боротися з вогнем й охороняти цінні території.

Міністр Руслан Стрілець наголосив, що литовське шефство над новоствореним НПП «Пуща Радзивіла» допоможе цьому парку стати одним із кращих в Україні. 

«Вірю, що підтримка таких партнерів, як Литва, допоможе Україні відбити ворога та зберегти природні багатства для Українського народу та гостей з усього світу», – зауважив Руслан Стрілець.

Джерело: Міндовкілля

Фото: Міндовкілля

Поширити статтю