Експорт турецького деревообробного обладнання продовжує зростати. Найважливіший ринок – Росія

261 Views
Фото: AIMSAD

Турецький сектор деревообробного обладнання встановив для себе новий рекорд – експорт турецького деревообробного обладнання, незважаючи на інфляцію та низку глобальних економічних невизначеностей, збільшився на 5,3% порівняно з 2022 роком, сягнувши 160 млн 643 тис. дол. США.

Слід відзначити, що за даними Турецької асоціації виробників деревообробного обладнання AIMSAD, турецький сектор деревообробного обладнання, починаючи з 2017 року, щороку збільшує експорт своєї продукції.

Отож, посилаючись на дані щодо зовнішньої торгівлі, які оприлюднив Турецький інститут статистики (TÜİK), AIMSAD повідомила, що 2023 року виробництво в турецькому секторі деревообробного обладнання зросло на 7,94%, експорт – на 5,30%, імпорт – на 37,38%, а продажі на внутрішньому ринку – на 17,21%. У 2023 році співвідношення експорту до імпорту становило 144%, а сальдо зовнішньої торгівлі було на рівні 49 млн дол. США.

За підсумками 2023 року найбільше турецький сектор деревообробного обладнання експортував деревообробні верстати (категорія інші) – на суму 54 млн 859 тис. дол. США. Другою за обсягом експортною групою стали лісопиляльні верстати – їх було експортовано на суму 35 млн 496 тис. дол. Третє місце зайняли стругальні, фрезерні, стругально-калювальні верстати (18 млн 935 тис. дол. США). Далі йшли комбіновані верстати, оброблювальні центри, шліфувальні верстати для вигнутих і профільованих виробів, шліфувальні і полірувальні верстати, верстати для розколювання та різання деревини.

84% деревообробного обладнання Туреччина імпортує з Німеччини, Китаю та Італії

За підсумками 2023 року Туреччина значно збільшила імпорт деревообробного обладнання – на 37,38% (вартість імпорту – 111 млн 392 тис. дол. США).

Однією з найважливіших причин зростання імпортування деревообробного обладнання Туреччиною в AIMSAD називають Китай, який після періоду пандемії швидко розвивався в усіх галузях, особливо у сфері виробництва.

Перше місце серед країн, звідки Туреччина імпортує деревообробне обладнання, займає Німеччина (вартість імпорту – 35 млн 694 тис. дол. США), на другому місці – Китай (34 млн 490 тис. дол. США), на третьому – Італія (23 млн 458 тис. дол. США). При чому імпорт деревообробного обладнання з Німеччини, Китаю та Італії становить 84% від загального турецького обсягу імпорту деревообробного обладнання. Іншими країнами, звідки Туреччина імпортувала деревообробне обладнання у 2023 році, були Фінляндія, Тайвань, Австрія, Швейцарія, Великобританія, Південна Корея та Іспанія.

Найбільше Туреччина імпортувала лісопиляльні верстати

У 2023 році Туреччина найбільше імпортувала лісопиляльні верстати – на загальну суму 36 млн 701 тис. дол. США. Наступними у списку були верстати для обробки деревини, твердої гуми тощо, комбіновані деревообробні верстати (вартість імпорту – 19 млн 712 тис. дол. США); верстати деревообробні (категорія інші) – на суму 14 млн 786 тис. дол. США; свердлильні та фрезерні верстати (8 млн 531 тис. дол. США).

Росія стала для Туреччини найважливішим ринком

Найважливішим експортним ринком для турецького сектору деревообробного обладнання у 2023 році стала Росія. У 2023 році Туреччина експортувала до Росії деревообробного обладнання загальною вартістю 24 млн 285 тис. дол. США.

Другим за важливістю після Росії експортним напрямком для турецького сектору деревообробного обладнання стала Болгарія (вартість експорту – 6 млн 305 тис. дол. США), а третє місце посів Ірак (5 млн 966 тис. дол. США), четверта – Іспанія (5 млн 177 тис. дол. США), п’ятим став Алжир (5 млн 067 тис. дол. США) – що цікаво, до цієї країни заборонено імпортувати меблі.

До десятки найбільших експортних ринків сектора деревообробного обладнання Туреччини також увійшли Косово, Румунія, Саудівська Аравія та США. Той факт, що такі важливі країни, як Італія та США, є серед країн-експортерів, показав, що в секторі відбулися важливі зміни, констатують в AIMSAD.

Поширити статтю