Національну лісову політику обговорювали під час круглого столу

36 Views
Фото: Facebook Юрія Болоховця

Питання що має стати основою національної лісової політики обговорювали під час круглого столу за участю провідних українських вчених та представників екологічного комітету ВРУ, які активно залучені до процесу реформування лісового законодавства.

Про це повідомив генеральний директор ДП “Ліси України” Юрій Болоховець у Facebook.

За його словами, очевидно, що фундаментом нової лісової політики є перехід до природного лісівництва, відмова від суцільних рубок головного користування на користь складних, несуцільних рубок, а також підвищення стійкості лісів завдяки формуванню різновікових мішаних насаджень.

“Обраний напрям повністю відповідає останнім директивам ЄС, є відповіддю на запит суспільства та сприяє сталому розвитку лісового господарства, – написав керівник ДП “Ліси України”, – У нас вже є успішні приклади впровадження вибіркових методів у Карпатському регіоні, які замінили суцільні рубки. Втім, накопичений нашими науковцями досвід запровадження природного лісівництва вимагає удосконалення регуляторної бази. Ліс — це не фабрика з виробництва деревини. Для природного лісівництва потрібні науково обґрунтовані індивідуальні рішення”.

Як повідомив Юрій Болоховець, деякі важливі новації набули чинності цього року, але це лише перші кроки. Він зазначив, що необхідний системний діалог та координація зусиль між науковцями, законодавцями, лісівниками-практиками та загалом екосвідомим суспільством, щоб цей рух у напрямі природного лісівництва не зупинявся, щоб на цьому шляху була чітка дорожня карта та вдалося не допустити помилкових законодавчих рішень, які дуже складно виправляти.

Поширити статтю