Стан лісового господарства України та необхідність його адаптації до директив ЄС з врахуванням сучасних вимог

36 Views
Фото: УкрНДІЛГА

14 серпня в Національному університеті біоресурсів і природокористування (м. Київ) відбувся Всеукраїнський круглий стіл на тему: «Стан лісового господарства України та необхідність його адаптації до директив ЄС з врахуванням сучасних вимог». У заході, який пройшов у змішаному форматі офлайн-онлайн, взяли участь працівники лісової галузі, представники Держлісагентства та ДП «Ліси України», лісівничої науки та освіти, а також громадських й екологічних організацій. Вів засідання голова Товариства лісівників України Юрій Марчук.

Від УкрНДІЛГА безпосередню участь у роботі Круглого столу взяли заступник директора Сергій Мусієнко, директори Поліського філіалу Віктор Шевчук, ДП «Вінницька науково-дослідна станція» Олег Василевський і ДП «Новгород-Сіверська науково-дослідна станція» Анатолій Жежкун. В онлайн-форматі до круглого столу доєдналися завідувачі та співробітники відділів і секторів Інституту, керівники та науковці інших підприємств дослідної мережі УкрНДІЛГА.

Круглий стіл проходив у форматі доповідей та обговорень. Начальник управління лісового господарства Держлісагентства Ігор Будзінський у своїй доповіді наголосив, що при реформуванні вітчизняного лісового господарства мають бути враховані високі стандарти ЄС у сфері екології та охорони навколишнього середовища, а сучасне лісове законодавство України не завжди дозволяє ефективно управляти лісовими ресурсами. Зокрема в Україні на законодавчому рівні відсутній документ щодо лісової політики, який би визначав стратегічне бачення держави щодо основоположних питань, пов’язаних із лісом.

Фото: УкрНДІЛГА

Іншими учасниками заходу в своїх доповідях було окремо відмічено, що військові дії на території нашої держави, зокрема масове знищення та забруднення лісів вибухонебезпечними предметами, масштабні лісові пожежі тощо, сьогодні є найбільшим викликом для лісового та мисливського господарства. Проте, незважаючи на складні умови, необхідно продовжувати процеси адаптації лісового законодавства до європейських стандартів за прикладом низки країн Центральної й Східної Європи, Балтії та ін.

У зв’язку з прийняттям низки директив Євросоюзу в сфері лісового господарства й зобов’язань України в реформуванні законодавства на шляху до вступу в ЄС, змінами кліматичних умов і необхідністю підтримання сталого розвитку лісового господарства в умовах військових дій учасниками круглого столу було прийняте рішення щодо подальшого спільного напрацювання адаптації й впровадження найкращих норм і стандартів ЄС у чинні правові норми українського законодавства.

Пресслужба УкрНДІЛГА

Поширити статтю