Що важливо зробити перед виходом на закордонний ринок? Рекомендації від Brand Ukraine

34 Views
Фото ілюстраційне. Джерело: Львівська торгово-промислова палата

Brand Ukraine, команда експертів, що з лютого 2022 року системно працює над розвитком національного бренду України на міжнародній арені, представила дослідження про знання та сприйняття українських брендів у світі “MADE IN UKRAINE. Які українські бренди знає світ?”.

Цим дослідженням Brand Ukraine прагнула не лише з’ясувати, як сприймають українські бренди та відомих особистостей люди з різних країн світу, а й виявити драйвери позитивного іміджу України за кордоном. Дослідження охопило 2806 респондентів із семи країн (Великої Британії, Іспанії, Німеччини, Польщі, США, Туреччини та Франції) та покликане дати відповіді на питання про те, якими галузями економіки й суспільного життя сьогодні відома Україна та як така відомість впливає на загальне ставлення до нашої країни та на готовність підтримувати її на міжнародній арені.

Brand Ukraine також поділилася рекомендаціями, що важливо зробити бренду перед виходом на закордонний ринок. Публікуємо їх з огляду на те, що багато українських деревообробних та меблевих підприємств розглядають можливості, як експортувати свою продукцію, тому ця інформація може бути для них корисною. Повністю ознайомитися із дослідженням Brand Ukraine “MADE IN UKRAINE. Які українські бренди знає світ?” можна за посиланням.

Отож, рекомендації від Brand Ukraine, що варто зробити перед виходом на закордонний ринок, наступні:

  1. Провести аналіз місцевого ринку, який, з-поміж іншого, передбачає вивчення його обсягу, локальних та міжнародних брендів (їхні частки, асортимент, позиціювання), ціновий аналіз, аналіз законодавства, що регулює вхід на ринок.
  2. Провести аналіз локальної специфіки споживчих звичок цільової аудиторії.
  3. Мати в команді фахівців з досвідом міжнародних комунікацій та комунікацій зі споживачами на іноземних ринках.
  4. Проаналізувати імідж України в тій галузі, яку представляє бренд, щоб зрозуміти:
  • чи відома Україна компаніями/брендами в даній галузі;
  • які саме українські бренди в цій галузі знає іноземна аудиторія та яке має ставлення до цих брендів;
  • чи гуглять місцеві споживачі українські компанії/бренди з цієї галузі;
  • чи пишуть про них місцеві медіа;
  • чи обговорюють їх місцеві у соціальних мережах;
  • з якими комунікаціями виходили на цей ринок українські бренди-конкуренти.

5. Проаналізувати, які фактори спонукають іноземців купити товар “Made in Ukraine”, а які, навпаки, відштовхують (особливо в розрізі окремих країн, куди планує вийти бренд). Врахувати це в сутності та посилах бренду для іноземної аудиторії.

6. Вивчити особливості медіаспоживання місцевої аудиторії.

7. За потреби, на основі аналізу впливу знаменитостей обрати «обличчя бренду» — відомого і впливового в конкретній країні українця або місцеву чи світову знаменитість.

8. Розробити комунікаційну стратегію виходу бренду на іноземний ринок, враховуючи результати раніше згаданих досліджень та обрати найбільш ефективні канали комунікації, розробити меседжі для іноземної аудиторії та створити якісний контент для комунікаційної кампанії.

9. Визначити пул впливових медіа конкретної країни та розмістити в них інформацію про продукт/послугу.

10. Пересвідчитися, чи не конфліктує назва продукту або кампанії з місцевими лінгвістичними традиціями.

11. Проаналізувати, які канали цифрової комунікації є традиційними для вказаної країни чи регіону, як відрізняється профіль аудиторії та споживчі патерни для різних каналів.

12. Проаналізувати власні комунікаційні канали та ресурси, пересвідчившись, що вони доступні мовою спілкування країни, на ринок якої бренд планує зайти.

13. Перевірити у носіїв мови всі текстові повідомлення для будь-яких каналів комунікації.

14. Перевірити візуальну складову цифрових комунікацій: чи не є вона образливою або такою, що ігнорує місцеві традиції. Перевірити, чи використані образи є зрозумілими в тому контексті, який в них закладено.

15. Забезпечити належну SEO оптимізацію власних сайтів, враховуючи особливості міжнародної та місцевої аудиторії. Проаналізувати, чи є потреба в створенні окремих лендингів та URL-адрес з врахуванням місцевих особливостей неймінгу та/чи традицій.

16. Створювати та реалізовувати LOVEMARK комунікаційні кампанії з таргетом на цільові міжнародні та місцеві аудиторії з подальшою оцінкою їх ефективності.

17. Об’єднувати зусилля з іншими українськими компаніями, які працюють у тих же країнах, що допоможе загальному просуванню продуктів та послуг ‘‘Made in Ukraine’’.

Поширити статтю