Науковці НУБіП взяли участь у літній школі, присвяченій лісівництву, в BFH-HAFL у Швейцарії

12 Views
Фото: НУБІП України

Науковці Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП) взяли участь у літній школі присвяченій вивченю підходів наближеного до природи лісівництва в Бернському університеті прикладних наук, Школа сільськогосподарських, лісових та харчових наук (BFH-HAFL) у Швейцарії.

Про це розповів доцент кафедри лісівництва НУБІП України Олександр Сошенський на сайті НУБІП України.

За словами науковця, літня школа проходила з 19 серпня по 01 вересня 2024 року в рамках програми мобільності, започаткованої для підтримки українських дослідників у розбудові потенціалу для післявоєнного відновлення лісів. Навчальна школа мала на меті посилити дослідницький та освітній потенціал українських дослідників лісового господарства через взаємне навчання та співпрацю зі швейцарськими науковцями. Учасники мали змогу ознайомитися з інноваційними інструментами та методами в галузі лісових досліджень та освіти, попрактикувати планування лісогосподарських заходів в контексті наближеного до природи лісівництва, вивчити багатостороннє управління лісовими ландшафтами та соціально-екологічні інновації.

Фото: НУБІП України

Як поінформував Олександр Сошенський, до програми мобільності входили підготовчі заходи, спрямовані на розробку керівних принципів наближеного до природи лісівництва в Україні; лекції та воркшопи з управління лісовим господарством, цифрових інструментів та соціально-екологічних інновацій; навчання у лісі та огляд різних практик застосування наближеного до природи лісівництва; спільна робота над опрацювання методичних рекомендацій для практиків в Україні; розбудова зв’язків між українськими та швейцарськими науковцями.

За словами науковця, програма мобільності ґрунтується на попередній співпраці між НУБіП та BFH-HAFL, включаючи Програму мобільності для науковців та дослідників у січні-лютому 2023 року, а також семінари та воркшопи, організовані онлайн у 2023 році.

Олександр Сошешенський. Фото: НУБІП України

Олександр Сошенський, який брав участь у попередніх обмінах, підкреслив важливість цієї мобільності.

«Ця навчальна школа надає безцінну можливість ознайомитися з практикою ведення лісового господарства в Швейцарії та інноваційними підходами до наближеного до природи лісогосподарювання. Отримані знання та навички матимуть важливе значення для сталого лісового господарства України», – зазначив науковець.

Учасники літньої школи висловивили глибоку вдячність усім залученим до її організації та проведення.

Поширити статтю