Набув чинності оновлений FSC стандарт системи ведення лісового господарства для України

3.4k Views
Фото ілюстраційне. З відкритих джерел

23 вересня цього року набув чинності оновлений FSC стандарт системи ведення лісового господарства для України, інформує FSC Україна.

В організації повідомили, що впродовж майже двох років робоча група з розробки та впровадження національних стандартів лісової сертифікації для України розробляла оновлення для FSC стандарту системи ведення лісового господарства для України. Як кажуть в FSC Україна, потребу в оновленнях зумовлили передусім наслідки забруднення FSC сертифікованих лісів вибухонебезпечними предметами та відповідні ризики для здоров’я і безпеки працівників підприємств лісового господарства та інших учасників процесу лісової сертифікації.  

Нормативним підґрунтям для оновлення стандарту була низка змін в нормативній базі FSC, яка стосувались можливостей виключення територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, зі сфери сертифікації. Відповідно, доповнення додатком J «FSC критерії, індикатори та верифікатори виключення територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, зі сфери сертифікації відповідно до FSC-POL-20-003 V 1-0 для України» є основною зміною в оновленому FSC стандарті системи ведення лісового господарства для України, інформують в FSC Україна.

Інші зміни в стандарті пов’язані переважно із зазначеним вище додатком. Зокрема, відповідні доповнення зроблено у вступній частині стандарту FSC-STD-UKR-01.1-2024, а саме, у підрозділах, які визначають сферу його дії (підрозділ 2.2), містять загальну інформацію про розроблення стандарту (підрозділ 2.3). Також доповнено розділ 3 стандарту інформацією про процес формування його версії 1-1. Підрозділ 4.1 доповнено оновленим складом розробників зазначеної версії стандарту (вказано склад робочої групи та експерта). Примітка щодо інтерпретації індикаторів (розділ 6 стандарту) доповнена поясненнями стосовно нумерації критеріїв у додатку J та характеру відповідних їм індикаторів та верифікаторів. Глосарій стандарту доповнено двома термінами та їхніми означеннями («Території, забруднені вибухонебезпечними предметами», «Дуже обмежена частка»). 

В FSC Україна також повідомили, що оновлення у стандарті перекладено на українську і у випадку запитань щодо стандарту можна звернутися до FSC Україна.

Поширити статтю