На Чернігівщині внаслідок паводка затопило місця заготівлі деревини

89 Views
Затоплена деревина. Дарина Бондаренко, фахівчиня зі зв'язків з громадськістю ДП «Ліси України»/ Суспільне. Чернігів

Внаслідок паводка частина лісових масивів філії «Ніжинське лісове господарство» ДП «Ліси України» перетворилася на болото. Затопило приблизно 6 тис. м3 деревини вартістю близько 11 млн грн.

Про це повідомляє Північний лісовий офіс ДП «Ліси України» на своїй Facebook-сторінці

За даними Ніжинської філії ДП «Ліси України», інформує Північний лісовий офіс, обсяг деревини, що знаходиться на найбільш підтопленій ділянці у Берестовецькому лісництві, складає приблизно 228 м3, її загальна вартість – близько 300 тис. грн. Загальний обсяг деревини, який знаходиться на всіх затоплених ділянках, складає приблизно 6 тис. м3 і вартість цієї деревини становить близько 11 млн грн.

За словами лісівників, у Ніжинській філії проблема з підтопленням виникає майже щороку, зазвичай на території Борзнянського і Берестовецького лісництв на березових, дубових, вільхових ділянках, які знаходяться в низинах. Рівень ґрунтових вод підіймається, але, як правило, меліоративні канали більш-менш справляються зі своїм завданням, а коли після відлиги проходить 2-3 місяці, лісівники знову мають доступ до місць заготівлі.

Але цьогоріч проблема виявилася більш масштабною й затяжною, кажуть лісівники. Перш за все, через весняні паводки, які пройшли двома хвилями – у лютому й наприкінці березня. Окрім того, значну роль відіграла «чужа» вода, яка прийшла цієї весни з боку Росії. По-друге, на теперішню ситуацію вплинули опади, яких весною і влітку було більш ніж достатньо. Ці чинники поєдналися і, як наслідок, ділянки, де раніше була заготовлена лісопродукція, затопило – такого підтоплення, як кажуть місцеві, тут не бачили ще з 1974 року, йдеться у повідомленні.

Найбільш підтоплена ділянка у Берестовецькому лісництві, де росте береза, – її загальна площа 3,8 га і не менш як на половину вона залита водою, інформує Північний лісовий офіс ДП «Ліси України».

Затоплена ділянка лісу Берестовецького лісництва. Дарина Бондаренко, фахівчиня зі зв’язків з громадськістю ДП «Ліси України»/ Суспільне. Чернігів

«Частину лісопродукції ми вивезли, поки могли, але потім пішла вода, – розповідає директор Ніжинської філії ДП «Ліси України» Андрій Данько. – Одразу почали шукати шляхи розв’язання цієї проблеми. Пробували викачувати воду з меліоративних каналів, для чого хлопці розтягували пожежні рукава й застосовували мотопомпи. За нашими розрахунками, щоб викачати усю воду, 2 мотопомпи мають працювати 3-4 доби без зупинки. Але це лише наші припущення, насправді неможливо передбачити чи спрацює це на 100%. Є вірогідність, що нам доведеться чекати до серпня або навіть вересня, щоб з’явилася можливість вивезти деревину».

За словами лісівників, підтоплення може спричинити серйозні наслідки як для природного середовища, так і для лісового господарства Чернігівщини. Перш за все, якість деревини, що залишилась на ділянках, суттєво погіршилась. І чим довше вона лежить у воді, тим менша ймовірність, що її можна буде реалізувати як «ділову». Лісівники сподіваються, що деревину можна буде використати як паливо, але навіть якщо так, то філія вже понесла значні фінансові збитки через зменшення ринкової цінності лісопродукції.

Поширити статтю