Чи є перспективи в дерев’яного домобудування в Україні?

1.3k Views
Фото ілюстраційне. Джерело: Derevbud

В червні в рамках виставки «Деревообробка» відбулася велика панельна дискусія «Технології будівництва з деревини – нові європейські стандарти для відбудови України».

Олександр Червак, виконавчий директор Конфедерації будівельників України. Фото: КБУ

Під час заходу Олександр Червак, виконавчий директор Конфедерації будівельників України (КБУ), розповів про проблеми та виклики будівництва в Україні під час війни та місце дерев’яного домобудування на ринку. Він навів дані щодо оцінки потреб у реконструкції та відновленні України – за його словами, вони оцінюються в $80,3 млрд на 10 років з 2024 по 2033 рік. Сума збитків, завданих житловому сектору оцінюється в $55,9 млрд.

Також Олександр Червак повідомив, що за ініціативи КБУ за результатами багатьох зустрічей з FISC було створено робочу групу Task Force FISC – EIC «Ukraine», яка об’єднує весь європейський будівельний бізнес (понад 10 профільних європейських асоціацій) для відбудови нашої держави. Разом із FISC були напрацьовані рекомендації щодо майбутньої відбудови, в яких відображені, зокрема, найвищі європейські критерії щодо екологічності, сталого розвитку і зменшення вуглецевого сліду.

Поділився Олександр Червак і декількома тенденціями будівельного ринку: через військові дії нове будівництво у східному регіоні та на прифронтових територіях неможливе, що цілком закономірно, але набирає обертів будівництво у центральних та західних областях. Первинка зростає в ціні, підвищується собівартість виробництва. Темпи введення об’єктів в експлуатацію поступово знижуються, окрім того, має місце відкладений попит. Наразі потребу у будівельних матеріалах покривають українські виробники, але коли почнеться відбудова, може виникнути їх дефіцит. Також бракує кваліфікованих кадрів.

За словами виконавчого директора КБУ, у сучасному будівельному секторі Європи спостерігається значне зростання використання деревини як основного будівельного матеріалу. Це зумовлено прагненням до сталого розвитку та зниженням впливу будівельної галузі на зміни клімату. Приглядаються до деревини і українські будівельники.

В першу чергу йдеться про використання сертифікованої деревини для будівництва – це своєрідна запорука того, що ліси не будуть втрачатися з плином часу. Оскільки деревина є відновним ресурсом, то її можна виробляти і використовувати повторно і до того ж на виробництво деревини витрачається менше енергії ніж, наприклад, на виробництво сталі.

Як повідомив Олександр Червак, згідно даних FSC за попередніми прогнозами Україна може задовільнити 80% попиту на будівельні матеріали для відновлення країни в майбутньому. На разі 45% українських лісів вже відповідають міжнародним вимогам щодо FSC-сертифікації.

За даними Pro-Сonsulting, на ринку модульного будівництва в Україні переважають конструкції із металевим каркасом (частка – 67%) порівняно із дерев’яним (12%) та комбінованим (21%). Дерев’яні каркаси застосовуються переважно при спорудженні будинків за канадською технологією, проте в Україні і для цієї технології часто поєднують використання дерев’яних та металевих елементів.

Фото: КБУ

За словами виконавчого директора КБУ, будівництво з деревини використовується для створення житла для ВПО. Багато місцевих рад в територіальних громадах залучають кошти донорів для зведення модульних містечок для переселенців. Наприклад, у Чернігові подібний проєкт реалізується спільно із Національним комітетом товариства Червоного Хреста, який взяв на себе основні витрати – вартість самих будинків (156 млн грн).

Виокремив Олександр Червак і сьогоднішні тенденції у будівництві з деревини. Першою з них є спорудження хмарочосів із деревини – канадський та норвезький досвід показав, що подібні споруди вимагають втричі менше витрат ресурсів і часу, ніж будівництво залізобетонного аналога. Окрім того, СLT-панелі значно зменшують вагу споруди, але при цьому володіють теплозберігаючими властивостями та не виділяють вуглекислий газ, а, навпаки, очищають повітря. Ці панелі, як розповів виконавчий директор КБУ, виготовляються із деревини старих лісів. Старі ліси, особливо в таких тайгових районах, як в Канаді, схильні до загоряння, отож перероблення хвойних дерев в деревину не тільки підтримує здоров’я лісу, але і допомагає міському середовищу взяти екологічний курс.

Як зазначив Олександр Червак, Китай та Японія також взяли на озброєння досвід дерев’яних хмарочосів. Зокрема, в Японії висотному будівництву приділяють велику увагу з огляду на сейсмічну небезпеку регіону: токійські хмарочоси мають систему придушення підземних поштовхів – так звані «бампери», а дерев’яні елементи, де це можливо, можуть полегшити вагу конструкції.

Іншою вагомою тенденцією будівельного ринку є заміна традиційних будівельних матеріалів на екологічно чисті варіанти, актуальна вона і для України.

«Ми вважаємо, що це те, що варто очікувати ринку у найближчий час, – сказав Олександр Червак. – І ми це спостерігаємо по потенційним нашим партнерам. Зокрема, в нас є норвезькі партнери, які планують реалізовувати будівництво двох дерев’яних шкіл в Одеському регіоні за норвезькою технологією. Якщо не помиляюся, є ще один проєкт щодо будівництва дерев’яної лікарні на Львівщині».

    Єдиною перепоною для таких проєктів, за словами Олександра Червака, є вимоги пожежної безпеки: потрібно враховувати вогнетривкість при будівництві складніших об’єктів – вона має бути найвищою.  І це, по суті, єдине що стримує масовий ринок дерев’яних конструкцій.

    Також Олександр Червак зауважив, що технологія будівництва каркасних будинків – найбільш перспективна технологія заміського будівництва і по європейських трендах, і КБУ в цілому допускає, що вона може набрати обертів і в Україні

    За словами виконавчого директора КБУ, в умовах дефіциту будівельних матеріалів використання деревини може стати оптимальним варіантом, який відповідатиме європейським нормам екологічності. Розвиток деревообробної промисловості розширить можливості України не тільки на внутрішньому ринку, але й на міжнародних ринках та дасть змогу залучити інвестиції. В той же час невеликі об’єкти реалізуються вже сьогодні, але про масовість дерев’яного будівництва поки не йдеться. Але враховуючи тенденції щодо екологічності, здешевлення і енергоефективності КБУ не виключає активнішого використання деревини у будівництві в Україні.

    Переглянути панельну дискусію «Технології будівництва з деревини – нові європейські стандарти для відбудови України» можна на Facebook-сторінці одного із організаторів заходу платформи економічного розвитку Wood Industry UA.

    Поширити статтю