Тенденції на ринку вікон і дверей: битва за домінування між Польщею та Китаєм

46 Views
Фото: POiD

У 2023 році світовий експорт вікон і дверей склав $22,74 млрд, що на 0,9% більше, ніж у 2022 році. На три країни – Польщу, Китай і Німеччину – припадає 45,4% світового експорту вікон і дверей. Серед них найбільше конкурують між собою польські та китайські виробники, які постійно борються за домінування в галузі. Різниця між експортом вікон та дверей обох країн – незначна.

Про це повідомляє Польська асоціація вікон та дверей POiD.

Згідно її інформації, Польща все ще зберігає позицію світового лідера з експорту вікон та дверей, незважаючи на те, що її частка у світовому експорті дещо зменшилася, сягнувши 18,5%. Однак Китай динамічно нарощує свою частку, що може бути ознакою розгортання запеклої боротьби між цими двома країнами за домінування у найближчі роки.

Лідери в експорті вікон і дверей. Джерело: POiD

Металопластикові вікна та двері

Беззаперечним лідером залишається Польща з вражаючою часткою 40,4% у світовому експорті столярних виробів з ПВХ. До трійки лідерів входять також Румунія (8,3%) і Китай (8,2%), але у них значно менші частки ринку.

Дерев’яні вікна

У цій категорії Польща також зберегла лідируючу позицію, генеруючи 31,5% частки світового експорту. Німеччина (12,4%) і Китай (7,3%) йдуть позаду, але розвиток китайського експорту в інших категоріях є сигналом того, що конкуренція може стати більш інтенсивною.

Дерев’яні двері

У цій категорії домінує Китай з часткою світового експорту 17,2%, а Польща з 9,6% залишається на другому місці, випереджаючи Бразилію (8,4%). Дедалі сильніша позиція Китаю свідчить про те, що столярний ринок відкритий для продукції цієї країни, кажуть в POiD.

Алюмінієві вікна та двері

Китай зміцнює позиції експортера цієї категорії столярних виробів. З часткою світового експорту цих вікон і дверей 26,6% він випереджають Колумбію (10,6%) і Польщу (10,0%).

Вікна та двері з чавуну або сталі

Китай також лідирує в цій категорії з часткою експорту 25,8%, випереджаючи Німеччину (12,7%) і Нідерланди (9,6%). Польща, яка посідає сьоме місце (4,9%), стикається з посиленням тиску з боку китайських виробників

Поширити статтю