Юрій Болоховець: “Самосійні ліси потрібно терміново передати під контроль держави!”

21 Views
Фото: Facebook Юрія Болоховця

Самосійні ліси потрібно терміново передати під контроль держави, вважає генеральний директор ДП “Ліси України” Юрій Болоховець. “Потрібні рішення, які убезпечать від повторення біди”, – написав він у Facebook, маючи на увазі масштабні лісові пожежі, які зараз вирують в Україні.

У своєму дописі Юрій Болоховець розповів, що точкові загоряння на територіях ДП “Ліси України” зазвичай швидко виявляються та нейтралізуються, допоки вогонь не встиг поширитися. Однак найбільша проблема, за словами Юрія Болоховця, виникає тоді, коли вогонь перекидається в ліс ДП “Ліси України” з інших територій – об’єктів ПЗФ або залісених сільськогосподарських ділянок, де на деяких створені стихійні сміттєзвалища. “Вчасно не локалізовані «зовнішні» пожежі насуваються на наші угіддя з надто великим фронтом”, – зазначив гендиректор ДП “Ліси України”.

Він також нагададав, що функція лісівників – виявлення та первинне гасіння пожеж. А впоратися з таким масштабом стихійного лиха, як лісові пожежі вересня 2024 року, під силу лише ДСНС, яка має на озброєнні велику кількість потужної техніки.

“У багатьох випадках лісівники благали місцеву владу передати залісені ділянки держпідприємству, щоб наші господарства могли організувати пожежне облаштування та належний контроль. Але отримали відмову, і тепер маємо прикрі наслідки безвідповідальності. Самосійні ліси потрібно терміново передати під контроль держави! – наполягає Юрій Болоховець у своєму дописі. – Вже сьогодні обмірковуємо відновлення знищених пожежами ділянок лісу. Проте знову впираємося в процедуру, яка займає дуже багато часу та коштів. Треба нарешті визнати, що швидкість відновлення згорілих лісів залежить виключно від дерегуляції нормативної бази”.

Водночас генеральний директор ДП “Ліси України” зазначив, що певні висновки, безумовно, мають зробити і самі лісівники. Це стосується координації та зв’язку між підрозділами з різних регіонів, збільшення кількості пожежних водойм, а також співпраці з місцевою владою щодо створення добровільних пожежних загонів. Але, на думку Юрія Болоховця, важливо, щоб ці висновки зробили не лише лісівники.

Поширити статтю