Проблема кваліфікації – один із ключових викликів для розвитку деревообробної промисловості в Україні, – ТОВ «Компанія Ліспостач»

1.2k Views
Фото ілюстраційне. Джерело: УкрНДІЛГА

ГС АДПУ продовжує знайомити із членами асоціації. На черзі – ТОВ «Компанія Ліспостач». Її досвід та підходи можуть стати корисними для членів деревообробної спільноти, кажуть у асоціації.

Про ТОВ «Компанія Ліспостач» ГС АДПУ розповів її директор Олексій Ничик. Переказуємо основне.

За словами її директора, ТОВ «Компанія Ліспостач» заснована у 2017 році з однією глобальною місією: просування якісної і безпечної продукції українського виробництва на європейські та світові ринки. Основними продуктами компанії є вироби з хвойних порід деревини, такі як пиломатеріали, круглі лісоматеріали, деревина з біомаси та паливні вироби (дрова, деревні брикети, пелети), елементи для піддонів, фанери (OSB, MDF тощо), та багато іншого.

У лютому-березні 2022 року, коли російські війська знаходились на підступах до Києва, підприємство не припинило свою діяльність.

«Ми змогли зберегти здоровий глузд, забезпечити та організувати роботу  виробництва, а саме паливної тріски з подальшою її доставкою, для опалення комунальних установ та лікарень міста Київ, що було не менш важливо на той час», – розповів Олексій Ничик.

Проте в 2023 році ТОВ «Компанія Ліспостач» була змушена звернутися до банку, щоб отримати пільговий кредит за державною програмою, для поповнення обігових коштів.

«Це дуже вплинуло на стабільну роботу нашого підприємства і виокремило нас як надійного партнера», – зазначив Олексій Ничик.

Попри всі труднощі та перешкоди, ТОВ «Компанія Ліспостач» продовжує працювати, адаптуючись до умов, які постійно змінюються. Вона змушена була частково переглянути свої стратегії, змінити логістичні ланцюжки та пристосуватися до нових умов ринку. Насамперед компанія зіткнулися зі зниженням попиту, перебоями в постачаннях та найголовніша проблема склалась з кваліфікованим персоналом. Також вона отримали сертифікат FSC, який засвідчує відповідальне використання лісового ресурсу та те, що для виробництва використовується тільки екологічно чиста сировина.

«В планах нашого підприємства, це розширення асортименту та виготовлення нового виду продукції, а саме термомодифікованої деревини, основними перевагами якої є: стійкість до вологи та гниття, стійкість до шкідників, стабільність форми, екологічність, естетика. Ця деревина часто використовується для зовнішнього облицювання, терас, фасадів, меблів, та внутрішніх інтер’єрів», – поділився Олексій Ничик.

Він зазначив, що попри все, ТОВ «Компанія Ліспостач», як і всі українські підприємці у нинішній час, показує виняткову стійкість і винахідливість, знаходячи нові шляхи для продовження своєї діяльності, постійно розширює партнерську мережу як в Україні, так і за її межами.

Також Олексій Ничик висловив наступні пропозиції щодо удосконалення роботи учасників ринку деревини.

«Спрощення процедури видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, це може пришвидшити отримання сировини і забезпечити стабільність роботи підприємств, дозволяє підприємствам оперативніше планувати виробництво та реагувати на зміни ринку.

Особливу увагу потрібно надати посиленню відповідальності за незаконну вирубку лісів. Посилення відповідальності є одним із найважливіших кроків для забезпечення сталого розвитку лісового господарства та підвищення репутації української деревини. Незаконна вирубка лісів призводить до деградації лісів, втрати біорізноманіття та порушення екологічного балансу. Але найголовніше що незаконна вирубка створює нерівні умови конкуренції для чесних підприємців.

Впровадження міжнародних стандартів і сертифікація продукції: ключ до успіху української деревини на світовому ринку. Сьогодні споживачі в усьому світі все більше усвідомлюють важливість екологічно чистої та соціально відповідальної продукції. Міжнародні стандарти, такі як FSC (Forest Stewardship Council), встановлюють чіткі критерії для стійкого лісового господарства та забезпечують прозорість походження деревини.

Інвестиції в інноваційні технології деревини – це стратегічний крок для будь-якого підприємства, що працює в цій галузі. Сучасні технології дозволяють оптимізувати виробничі процеси, знизити витрати, підвищити якість продукції та відкрити нові можливості для бізнесу.

Але однією із проблем є проблема кваліфікації, один із ключових викликів для розвитку деревообробної промисловості в Україні. Сучасний ринок вимагає висококваліфікованих фахівців, які володіють як теоретичними знаннями, так і практичними навичками роботи з сучасним обладнанням та технологіями. Вирішення проблеми кваліфікації є тривалим процесом, який вимагає спільних зусиль держави, бізнесу та освітніх закладів», – зазначив директор ТОВ «Компанія Ліспостач»

За матеріалами ГС АДПУ

Поширити статтю