Німецька деревообробна галузь у похмурому настрої

10 Views
Фото ілюстраційне. Джерело: НУБІП України

Асоціація деревоообробної промисловості Німеччини HDH поділилася економічним аналізом німецької деревообробної промисловості.

Результати песимістичні: за інформацією HDH, у вересні 2024 року бізнес-клімат у деревообробній промисловості Німеччини залишався досить негативним. У виробничому секторі фіксується значне падіння вже четвертий місяць поспіль, яке наближається до рівня німецької деревообробної галузі.

Німецькі компанії деревообробної промисловості загалом однаково негативно оцінюють поточну бізнес-ситуацію та бізнес-очікування. Однак бізнес-очікування на наступні шість місяців гірші за оцінку поточної ситуації в чотирьох із шести підгалузей. З огляду на останні численні негативні економічні звіти, компанії все більш песимістично налаштовані щодо швидкого економічного відновлення.

За даними HDH, це є наслідком насамперед зниження попиту на будівництво внаслідок його високої вартості, поганих умов фінансування та недостатнього фінансування нового будівництва. За перші сім місяців 2024 року порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість дозволів на одно- та двосімейні будинки скоротилася на 26,5%, а багатоквартирних будинків – на 23,2% . Провідні економічні науково-дослідні інститути очікують подальшого скорочення інвестицій у житлове будівництво цього та наступного року. Згідно з підрахунками Інституту Ifo, кількість дозволів на житлові будинки, ймовірно, скоротиться з 259 600 у 2023 році до 215 000 у 2024 році та 195 000 у 2025 році.

Значно нижчий рівень інфляції в Німеччині може мати позитивний ефект найближчими місяцями, вважають в HDH. За інформацією асоціації, у вересні цей показник впав до найнижчого рівня з лютого 2021 року. Порівняно з відповідним місяцем минулого року споживчі ціни зросли в середньому на 1,6%. У серпні рівень інфляції все ще становив 1,9%. Послаблення цінового тиску дає Європейському центральному банку більше простору для маневру для подальшого зниження процентних ставок. За розрахунками GfK, споживчі настрої в Німеччині у вересні дещо покращилися.

Покращилися як очікування доходів, так і схильність до покупок. Проте схильність до заощаджень, яка знову зросла цього місяця, мала гальмуючий вплив на відновлення споживчого клімату. Незначне покращення споживчого клімату, ймовірно, матиме позитивний вплив на розвиток споживчих сегментів деревообробної промисловості найближчими місяцями, вважають в HDH.

Поширити статтю