2023-й – складний рік для італійської меблевої галузі

160 Views
Фото ілюстраційне. Джерело: mebelok

Італійський меблевий сектор продовжує зростати. Незважаючи на невизначеність, спричинену економічними факторами та геополітичною нестабільністю, 2022 рік завершився загальною позитивною тенденцією для італійського сектору дерев’яних меблів. З €50,2 млрд у 2021 році оборот виробництва збільшився до €56,5 млрд у 2022 році (+12,6%).

Неоднозначна ситуація на ринку

Згідно з результатами моніторингу, розробленого дослідницьким центром FederlegnoArredo (Італійської федерації меблевої та деревообробної галузей), макросистема меблевої промисловості, на яку припадає понад 60% загального обсягу продажів у ланцюжку поставок італійських дерев’яних меблів, зросла на 3,2% у 2022 році як на внутрішньому ринку (+5,3%), так і на зовнішньому (+1,3%). Ця позитивна зміна, швидше за все, є результатом зростання цін, а не фактичного збільшення обсягів. У макросистемі деревообробки спостерігається інша ситуація: спад посилюється насамперед через зниження вартості «панелей».

Після двох років значного зростання італійський меблевий сектор у 2023 році все ще перебуває на підйомі, хоча позитивна динаміка має тенденцію до сповільнення. Про це свідчить вибіркове опитування, проведене дослідницьким центром Mediobanca, яке міститься у «Звіті про меблі для дому, офісу та громадських місць».

2023 рік розглядається як складний рік для галузі навіть у FederlegnoArredo, для якої головне питання полягає в тому, чи це просте уповільнення, якого слід було б очікувати після двох років виняткових результатів, чи раптовий спад. Насправді, продажі, зафіксовані у ланцюжку поставок дерев’яних меблів у першому кварталі цього року в репрезентативній вибірці компаній, склали €2,5 млрд, скоротившись на 1,4% порівняно з аналогічним періодом 2022 року внаслідок падіння на 2,7% на внутрішньому ринку та збільшення на 0,4% експорту. Подальше падіння майже напевно відбудеться і в другому кварталі 2023 року, оскільки ефект «хвоста» замовлень, розміщених у 2022 році, також зник.

Прогнози

Італійські національні ринкові прогнози вказують на те, що сектор, найбільш тісно пов’язаний з меблями, продовжує триматися в складній ситуації, коли втрата купівельної спроможності домогосподарств, брак ліквідності та відносне зниження споживання йдуть пліч-о-пліч з падінням виробництва, що підтверджується даними ISTAT (Національного статистичного агентства Італії) за перше півріччя. Уповільнення темпів зростання в Німеччині, яка є другим за величиною ринком збуту в Європі для італійського ланцюжка постачання меблевої продукції, є ще одним додатковим і великим знаком питання.

Однак довгострокові прогнози, що містяться у звіті Mediobanca Research Area щодо меблів для дому, офісу та громадських місць, виправдовують обережний оптимізм щодо розвитку світових ринків. За прогнозами Intesa San Paolo, у 2023 році очікується зростання обороту в меблевому секторі, що знову буде підтримано зовнішніми ринками та попитом на продукцію «Made in Italy» на таких важливих ринках, як США та Китай, які зараз відновлюються в постковідний період. Якщо говорити про ці дві країни, то частка ринку італійських меблів у США зросла з 2,8% у 2021 році до 3,2% у 2022 році, підтвердивши сьоме місце Італії серед американського імпорту. Потенціал китайського ринку, де італійські меблі однозначно на першому місці, залишається дуже високим: частка китайського імпорту італійських меблів оцінюється в 32,8%.

Якщо розглядати італійський національний виробничий сектор в цілому, то аналіз Intesa San Paolo прогнозує, що пом’якшення внутрішнього та міжнародного операційного контексту, яке очікується з 2024 року, дозволить італійському виробництву відновити більш динамічні темпи зростання, ніж в останні десятиліття, з середньорічним темпом зростання в 1,3% протягом 2024-2027 років з точки зору обороту в постійних цінах. Внесок експорту також буде вирішальним: хороша здатність італійської промисловості обслуговувати ніші з високою доданою вартістю дозволить профіциту торгового балансу продовжувати зростати, перевищивши до 2027 року рекордний рівень у €110 млрд.

Незважаючи на стрімке зростання цін на енергоносії, сировину та транспорт, аналіз ринку підтверджує хорошу прибутковість компаній. У майбутньому, особливо для компаній, що виробляють меблі та комплектуючі, буде вкрай важливо прискорити стратегічні інвестиції, які стали ще більш нагальними через енергетичну кризу, а саме: оптимізацію контрактів на постачання, зелені інвестиції, діджиталізацію та дослідження і розробки.

Чинники відновлення конкурентоспроможності

Експорт залишається найважливішою рушійною силою ланцюжка поставок, особливо на традиційні ринки італійських компаній, такі як Франція, США та Німеччина. Значне скорочення експорту до Росії може бути принаймні частково компенсоване за рахунок експорту до США, який зростає.

На глобальному міжнародному ринку меблів Італія залишається другим найбільшим експортером меблів у ЄС після Польщі та четвертим у світі після Польщі, В’єтнаму та Китаю, причому Китай очолює рейтинг, складений дослідницьким центром Mediobanca, з 34,1% від загального обсягу експорту. Країни ЄС залишається основним ринком збуту для Італії – на них припадає 45,9% італійського експорту меблів, тоді як частка європейських країн, що не входять до складу ЄС, разом складає ще 16,4%. Таким чином, спостерігається явне переважання близьких ринків, але, дивлячись у майбутнє, не слід забувати і про більш віддалені ринки, включаючи Північну Америку та Азію.

Використання стійких та інноваційних матеріалів є надзвичайно важливим з огляду на майбутні виклики. Компанії все частіше звертають увагу на інноваційні, нетоксичні, придатні для вторинної переробки, сертифіковані та безпечні для утилізації продукти. З метою застосування принципів сталого розвитку очевидною є також увага до продовження терміну експлуатації меблів, що, відповідно, вимагає більш високої якості продукції.

Ще одним фактором, пов’язаним з маркетингом продукції, якому італійські компанії приділяють все більше уваги, є діджиталізація: це важливо для того, щоб скористатися можливістю розвивати канал онлайн-продажів, який є стратегічним інструментом, необхідним, зокрема, для проникнення на закордонні ринки та розширення цільової аудиторії. У 2022 році вартість онлайн-покупок меблів в Італії перевищила  €3,5 млрд. Це значне зростання, враховуючи, що в доковідний період цей показник становив трохи менше € 1 млрд.

За матеріалами SICAM

Поширити статтю