Війна і ринок дверей на прикладі Чернігова

94 Views
Фото ілюстративне. Джерело: Абвер

До російського вторгнення українці встановлювали нові двері здебільшого у нових помешканнях чи під час планових ремонтів, пишуть Texty.org.ua. Яка зараз ситуація на ринку дверей в умовах повномасштабної війни видання дізнавалося на прикладі Чернігова. Наводимо основні висновки із матеріалу.

Якщо коротко, то ускладнилася логістика, важко знайти працівників, впали обсяги продажів, але український бізнес примудряється виживати навіть в таких умовах.

Як зазначають Texty.org.ua, на Харківщині і Херсонщині росіяни знищили фабрики з виробництва дверей. З великою війною припинив роботу херсонський виробник, фабрика «Новий стиль», що був серед лідерів ринку. Також дуже постраждала фабрика «Папа Карло» під Харковом. В Чернігові зосереджено кілька відомих в Україні виробників металевих та міжкімнатних дверей, також є продукція виробників з інших регіонів За інформацією видання основні місцеві виробники дверей швидко відновили виробництво, у деяких підприємців обсяги швидко вийшли на рівень 2021 року. Зросли навіть продажі у невеликих магазинах, тому що чернігівський гіпермаркет «Епіцентр» повністю згорів.

Власник чернігівського магазину «100 дверей» Сергій Кандиба розповів Texty.org.ua, що зараз знайти працівників стало важко, оскільки багатьох чоловіків мобілізували. Також трапляються перебої з постачанням, адже повномасштабна війна закрила дешевий морський шлях доставки з Китаю та Європи. За його словами, до вторгнення чернігівські виробники продавали двері і до Росії та Білорусі, але зараз експортують до Європи.

Підприємець також розповів, що продажі дверей у нього поступово ростуть незважаючи на війну. За його словами, покупці остерігалися витрачати гроші на облаштування житла десь до осені 2022 року, а потім звикли до війни і почали робити повноцінні ремонти. Поділився Сергій Кандиба і цікавим спостереженням: люди в середньому змінюють двері в оселі двічі за життя – вперше у молодості, коли роблять ремонт або купують нове житло, а потім в старшому віці, щоб було ще онукам. Тепер ще замінюють пошкоджені двері унаслідок бойових дій.

Менеджерка з продажів корюківської фабрики міжкімнатних дверей «Корфад» Олеся Бабич розповіла Texty.org.ua, що роботу відновили у травні 2022 року. Фабрика співпрацює і з супермаркетами, і з дрібними магазинами, але у неї обсяги продажів трохи зменшилися.

Ігор Дробітько, власник і директор компанії «Абвер», найбільшого виробника вхідних дверей у Чернігові, поділився, що раніше компанія співпрацювала з Узбекистаном, Вірменією, Грузією, Азербайджаном, а тепер продає свою продукцію до Сербії, Болгарії, Чехії, Молдови, Латвії, Румунії. У Чехії, за його словами, у них часто замовляють двері оливкового кольору, у Францію відправляли бірюзові, під колір віконниць. А ще в травні «Абвер» випустив рожеві двері в стилі ляльки «Барбі», адже компанія не економить на дизайні і намагається пропонувати цікаві рішення.

Один із великих чернігівських виробників вхідних дверей «Двері Булат», який працює на ринку 11 років, відновив роботу через 5 днів після того, як від Чернігова поїхали російські танки. Щомісяця вони виробляють 3600 дверей.

За словами співзасновника підприємства Віктора Атрощенка, через повномасштабне вторгнення ринок продажу дверей в Україні загалом просів у два-три рази і в ньому зростає частка китайського імпорту, незважаючи на складнощі логістики. На думку Віктора Атрощенка, українські виробництва здебільшого не можуть скласти конкуренцію сучаснішим китайським виробництвам.

Співрозмовники Texty.org.ua кажуть, що основа продажів – двері середнього цінового сегменту вартістю від 7 до 20 тисяч гривень. Дешеві і дорогі беруть рідше. Найдорожчі – дерев’яні, від 25 тисяч гривень за комплект. За інформацією видання, раніше найдешевші часто закуповували для бюджетних організацій, проте деякі виробники продають їх, співпрацюючи з державною програмою «єВідновлення».

Також продовжують замовляти скляні двері – у суцільних скляних дверях використовують або загартоване скло, або тріплекс, яке є стійкішим до навантажень і не розлітається на тисячі уламків від вибухової хвилі.

Також, як йдеться у матеріалі, найчастіше чернігівці ставлять білі двері. Старі кольори – вишня, вільха, горіх, дуб – попитом вже не користуються, хіба що структура дуба, але колір вже інший.

Поширити статтю