Рівненщина – лідер з виготовлення меблів в Україні

227 Views
Фото: rv.gov.ua

30 вересня 2022 року у Рівному відбулася Велика меблева конференція FURNICON, яку організувала Українська Асоціація Меблевиків (УАМ).

Захід став майданчиком для обміну досвідом і спілкування представників меблевого бізнесу з усієї України. Центральним елементом заходу була панельна дискусія «Створення Рівненського меблевого кластера»

Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль, який взяв участь у меблевій конференції FURNICON, у вступному слові говорив про розвиток на Рівненщині меблевого кластеру, адже область упевнено займає лідерську позицію в Україні з виготовлення меблів, повідомляє пресслужба Рівненської ОВА.

«Ще у 2019 році ми ініціювали створення меблевого кластеру Рівненської області. Адже важливо бути не просто сировинним придатком, а випускати на нашій території якісну продукцію з високою доданою вартістю», – зазначив Віталій Коваль.

За словами очільника Рівненської області, сьогодні меблевий кластер вже охоплює різні сфери діяльності: деревообробну, меблеву, швейну, а також дизайн і логістику. Обсяг продукції збільшується, і ця динаміка не може не тішити. Наприклад, найвищі темпи зростання досягнуто у меблевій промисловості – на 21,6% та деревообробній – 16,8%.

Нині в області у меблевій промисловості працює понад 1,8 тисячі осіб, деревообробній – 5,1 тисячі осіб. Це відповідно 4,1% та 11,7% від загальної кількості штатних працівників промислового комплексу Рівненщини.

У загальнонаціональному масштабі обсяги виробництва на Рівненщині такі: фанера – 62%, деревостружкові плити – 43%, окремі види меблів – 72%.

Питома вага учасників меблевого кластеру в структурі експорту продукції області становить 38,8% (меблі – 8,6%, вироби з деревини – 30,2%).

Директорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська була однією з ключових спікерок профільної панельної дискусії, повідомляється на Facebook-сторінці компанії. До речі, компанія Kronospan стала партнером конференції FURNICON.

– Ми, деревообробники, максимально допомагаємо меблевикам. Як до війни так і зараз. Підтримуємо гуманітарні проекти асоціації, участь у міжнародних меблевих виставках. Також активно співпрацюємо з народними депутатами, Олександром Ковальчуком, Міністерством економіки України , Рівненською обласною державною адміністрацією, Віталієм Ковалем, Сергієм Гембергом. Це дуже важливо для України, для економічного фронту.

Спільними зусиллями в Україні вперше створено комплексний план розвитку лісової, деревообробної та меблевої галузі «Меблеве економічне диво» на період до 2035 року. Його включено до Національного плану відновлення України. Багато зусиль приділяємо і створенню меблевих кластерів. Серцем одного з них стала Рівненщина.

Ми ще в 2021 році створили та зареєстрували Індустріальний парк «Кроноспан Рівне». Він має деревообробну та меблеву спеціалізацію та розташується на площі більше 85 га промислової зони в Городку. На разі там триває спорудження деревообробного заводу, але в перспективі можемо говорити і про відкриття поруч і нових меблевих виробництв, – наголосила у виступі Наталія Покінська.

Поширити статтю