Німецький меблевий ринок: найкраще продаються меблі преміум-класу

318 Views
Фото ілюстраційне/EPLF

Схоже, перед німецькою меблевою галуззю постає досить непростий період. Ціни на сировину та інфляція зростають,  а товарообіг і  кількість замовлень – падають. Бюджетних меблів купують щораз менше, натомість продажі  меблів преміум-класу не зазнали коливань.

Дані про меблеву промисловість, а також економічні та споживчі настрої в Німеччині надав Елмар Даффнер, президент Асоціації німецької меблевої промисловості, під час зустрічі із Яном Шинакою, президентом Польської торгово-промислової палати виробників меблів. Польська торгово-промислова палата виробників меблів (Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli  (OIGPM)) поділилася найважливішими висновками та інформацією з цієї зустрічі.

Ціни на сировину та інфляція – зростають, товарообіг – падає

Як повідомляє OIGPM, незважаючи на те, що оборот німецької меблевої промисловості в першій половині 2022 року зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року на 13,4%, досягнувши майже €9,5 млрд, це зростання – вдаване.

Аналіз показує, що найбільша частина цього зростання – аж 10% – припадає на збільшення виробничих витрат (матеріали, енергію тощо), а фізичний кількісний приріст становить лише 3%. Наприклад, у червні р/р деревні плити (на які припадає близько 30% виробничих витрат в корпусних меблях) подорожчали на 46%, сталь – на 50%, а упаковка – на 42%.

OIGPM посилається на Федеральне статистичне відомство Німеччини, яке прогнозує, що виробничі витрати – в основному через ціни на матеріали – зростуть на 37,2% у 2022 році. Це найбільший стрибок з 1949 року, коли почався систематичний збір даних. Що стосується інфляції, то аналітики прогнозують, що в єврозоні в 2022 році вона повинна сягнути 7,5%.

У другому півріччі 2022 року слід очікувати також погіршення ситуації з сировиною і, як наслідок, подальшого зниження кількісних обсягів товарообігу порівняно з попереднім роком, незважаючи на зростання його вартості, яке не відображає фактичне становище виробників. Інфляція викличе необхідність підвищення цін, але виробники не можуть перевести зростання матеріально-енергетичних витрат у комерційні ціни як через опір великих мереж і споживачів, так і через заповнені склади.

З іншого боку, ситуація, пов’язана з ланцюжками поставок, безперечно покращилася. Вдалося частково розблокувати поставки з Китаю. Крім того, німецькі виробники збільшили частку поставок з європейських ринків до 60%.

Німецькі виробники меблів стикнулися зі спадом замовлень

Різке зниження виробничих замовлень німецькі виробники меблів відчули у перших місяцях другого півріччя 2022 року.

Так, за інформацією наданою OIGPM, замовлення меблів для житлових приміщень (вітальні, їдальні, спальні тощо) зменшилося на 35%. Найбільш драматичний спад, навіть до 40% (38,3%), стався в м’яких меблях. З іншого боку, кухні відстояли свою сильну позицію робочої конячки німецької меблевої промисловості. Там кількість замовлень зменшилася лише на 6,7%.

Статистика також чітко показує, що найбільший спад стосується низькобюджетних меблів (меблевий щит, декори, ламінат, меблі в упаковці тощо).

Споживчі настрої погіршуються

Згідно з дослідженнями, проведеними в Німеччині, рівень споживчих настроїв також різко впав.

За даними OIGPM, у суспільстві домінують страхи щодо майбутнього, спричинені такими факторами як війна в Україні, інфляція та зростання цін на основну продукцію (продукти харчування, миючі засоби), зростання орендної плати, енергоносіїв та газу, непередбачувані ціни на пальне та тривожна інформація зі ЗМІ.

Перспектива невизначеного майбутнього означає, що більшість суспільства зосереджується на основних потребах і продуктах першої необхідності, а не на споживчих товарах, без яких можна обійтися, наприклад, нових меблях.

Зовнішня торгівля

Згідно інформації, опублікованої  OIGPM, частка імпортних меблів у продажах в Німеччині становить 53%. Найбільшими постачальниками меблів до цієї країни є Китай, Польща, Італія, В’єтнам (фіксується щораз більше зростання) і Туреччина.

Як не дивно, найбільше меблів Німеччина експортує до Франції (з невеликим падінням на -2,8%), Австрії та Швейцарії. Останнім часом все більше їхніх товарів відправляють також до США (зростання на 26%) та Великої Британії (зростання на 17%).

Що чекає на німецький меблевий ринок?

Як повідомляє OIGPM, незважаючи на значне занепокоєння щодо цін на електроенергію та газ, німецькі виробники меблів не вважають підвищення вартості енергії найбільшою загрозою, оскільки для опалення вони використовують енергію від спалювання деревних відходів.

Представники німецьких IKEA і ХХХLUTZ оптимістично оцінюють прогнози на майбутнє і сподіваються зберегти товарообіг 2021 року, проте, на жаль, статистичні дані показують, що ці оптимістичні сценарії не дуже реалістичні.

Однак, за даними OIGPM, варто відзначити, що хороших результатів продажів, як і раніше, досягають усі німецькі виробники меблів преміум-класу. І на думку OIGPM, польська меблева промисловість теж має звернути увагу саме на цей сегмент меблів.

Поширити статтю