Куди рухається польська меблева галузь?

226 Views
Міхал Стшелецький, директор Польської торгово-промислової палати виробників меблів. Фото: OIGPM

Меблева галузь є однією із найважливіших та найприбутковіших галузей польської економіки. Про її успіхи, виклики та напрямок розвитку розповів Міхал Стшелецький, директор Польської торгово-промислової палати виробників меблів (OIGPM), у інтерв’ю, яке із посиланням на OIGPM опублікувала низка польських галузевих ЗМІ: “Kurier Drzewny”, “DREWNO.PL”, “Meblarstwo – Komponenty i Technologie” тощо. Наводимо переклад.

Які події найбільше вплинули на меблеву галузь у 2022 році?

Міхал Стшелецький: 2022 рік, безсумнівно, є одним із найважчих і непередбачуваних періодів в історії польської меблевої промисловості. Особисто я– а я пов’язаний з меблевою промисловістю в Польщі більше 25 років – не пам’ятаю такого часу, щоб виробники меблів стикалися з такою кількістю проблем і викликів одночасно.

Останні 12 місяців пройшли під знаком пандемії. Незважаючи на те, що значна частина обмежень зникла з нашого повсякденного життя, а ми вже «звикли» до самої хвороби, світ досі не оговтався економічно від проблем, пов’язаних із розривом ланцюжків поставок, закритими заводами в Китаї та нестачею сировини або комплектуючих, а також неприємностей, викликаних підвищенням цін на матеріали для виробництва меблів. Крім того, вірус SARS-COV-2 продовжує вносити невизначеність у попит на меблі на деяких ринках.

Проте найтрагічнішою подією, з якою ми маємо справу з лютого 2022 року, безперечно, є війна в Україні. Військовий напад Росії на Україну є гуманітарною та соціальною трагедією. Рік тому ніхто з нас не очікував, що за нашим східним кордоном будуть вестися бойові дії, які призведуть до жертв серед мирного населення. Війна, окрім величезної людської трагедії, звичайно, є також економічною проблемою. Експоненціальне зростання вартості сировини чи енергоносіїв, шалена інфляція та одночасне значне зменшення замовлень знову поставили нашу галузь у надзвичайно скрутне становище. Падіння замовлень, що сягало навіть 50%, спричинене економічною невизначеністю та інфляцією, наклалося на динамічне зростання витрат, пов’язаних із виробництвом меблів. Компанії, втрачаючи фінансову ліквідність, змушені скорочувати виробничі потужності, а відтак і зайнятість.

У той же час я хотів би також згадати про суто юридичні проблеми, які вразили польську меблеву промисловість. Як відомо, ЄС запровадив санкції проти Росії та Білорусі, які, серед іншого, закрили можливість імпорту з цих ринків дешевшої деревини або деревиннопохідних матеріалів. Цей імпорт мав велике значення для польської меблевої промисловості, оскільки наші виробники мали змогу використовувати дешевшу сировину. З іншого боку, ЄС не заборонив ввезення меблів, виготовлених у Росії та Білорусі з використанням цієї дешевшої сировини, на ринки Польщі та ЄС. Ця ситуація ще більше дестабілізувала і без того нестабільний ринок. Завдяки діяльності, зокрема, і Польської торгово-промислової палати виробників меблів, у січні 2023 року було повністю заблоковано імпорт меблів з Росії. На жаль, меблі з Білорусі все ще можна ввозити в ЄС!

Польська меблева промисловість є одним із найдинамічніших секторів польської економіки. Яких успіхів вона досягла у 2022 році?

Міхал Стшелецький: 2022 рік був настільки складним для нашої меблевої галузі, що можна говорити швидше про маленькі успіхи, ніж про значні досягнення. Я вважаю, що галузі, незважаючи на значні проблеми, наразі вдається уникати масштабних банкрутств або лавиноподібних групових звільнень працівників. Це один із тих маленьких успіхів. Ще одним невеликим успіхом буде збереження рівня вартості продажів на рівні результату 2021 року – якщо це вдасться, це буде значною мірою результат інфляції, але через деякий час ніхто не згадає причини, і результат буде існувати в громадському та бізнесовому просторі. Однак, якщо говорити про обсяги продажів, то, на жаль, я очікую зниження.

Ще одним успіхом є зацікавленість і рішучість польських виробників меблів у завоюванні нових ринків. Про це свідчить все більш вражаюча експозиція польських меблів, організована OIGPM на найбільшій меблевій виставці у світі в Хай-Пойнті в США. Під час останнього заходу на площі майже 400 м2 представили свої пропозиції такі компанії як BRW, Meble Wójcik, Intermeble, Wajnert і Homenestry. До цього проєкту також були успішно залучені зовнішньоторговельні представництва PAIH у США. Успіхом у цей важкий час була також сильна присутність польських компаній на меблевих виставках у Саудівській Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Німеччині та Бельгії.

Які виклики чекають на галузь у 2023 році?

Міхал Стшелецький: На мою думку, виклики, з якими зіткнеться польська меблева галузь у 2023 році, не будуть сильно відрізнятися від викликів 2022 року. На жаль, все буде продиктовано війною в Україні та пандемією COVID. Подальше зростання вартості електроенергії чи газу, висока інфляція, припинення кредитування, обмежений доступ до сировини – ось основні проблеми, які стоять перед польською меблевою промисловістю. Водночас я не очікую в першій половині 2023 року радикального збільшення кількості меблевих замовлень на польських фабриках. На мою думку, покращення відбудеться лише після сезону відпусток.

Крім того, серйозним викликом стає збереження конкурентоспроможності нашої галузі на експортних ринках. Нагадаємо, що наші конкуренти з Румунії чи Болгарії тільки й чекають нагоди зайняти наше місце. Водночас, якщо не буде домовленості між FSC і Lasy Państwowe, ми можемо мати дедалі більше проблем із доступом до сертифікованої деревної сировини, що також буде не на нашу користь. Нарешті, ми очікуємо, що 2023 рік стане роком падіння глобальних показників галузі. Ми прогнозуємо, що вартість реалізованої продукції впаде приблизно на 8% порівняно з 2022 роком, а її обсяг навіть майже на 25%.

У якому напрямку розвиватиметься меблевий ринок у Польщі та у світі?

Міхал Стшелецький: Мені здається, що запорукою успіху та збереження подальшого динамічного зростання нашої галузі найближчими роками буде подальша оптимізація виробничих процесів та їх автоматизація. Без цього ми втратимо свою конкурентоспроможність. Ми не можемо уникнути високих витрат на сировину, енергію чи заробітну плату, тому повинні шукати переваги та можливості у вдосконаленні процесів та автоматизації виробництва. Особисто я очікую, що найближчими роками роботизація прийде на меблеві фабрики назавжди. Продовження програм підтримки, таких як Robogrant, безумовно, буде корисним у цьому відношенні. Щодо самих меблів, то обов’язково будемо шукати нові матеріали, які можна використовувати у виробництві меблів. Проблеми з деревною сировиною будуть ще більше поглиблюватися, тому доведеться шукати альтернативу. Питання лише в тому, коли ми її знайдемо і чи буде вона настільки ж екологічною.

Поширити статтю