Від пилорам – до котлів: КП «Ясень» не перестає дивувати

КП «Ясень» відоме серед українських деревообробників давно – передусім завдяки пилорамам, які проектують і виготовляють безпосередньо на підприємстві.

Були часи на початках становлення української деревообробки, коли пилорамою КП «Ясень» користувався практично кожен деревообробник. Відповідно до вимог часу тут розробили лінію для виробництва гранул.

Відвідавши підприємство КП «Ясень», робиш висновок, що тут вміють диверсифікувати ризики: поруч із цехами, де виготовляють деревообробне та обладнання для різання металу, шумить столярне виробництво, продукцію якого продають у спеціалізованому магазині неподалік. Поруч – готель і ресторанчик.

Насамперед слід відзначити, що на підприємстві виготовляють всі типи верстатів, які можуть знадобитися деревообробнику:

  • пилорами 5 видів;
  • верстат для виготовлення бруса із 4-ма дисковими пилками, який дає змогу обробляти колоду до 400 мм;
  • багатопиляльний верстат;
  • торцювальний двопилковий верстат для палетної заготовки;
  • повздовжно-обрізний верстат («прирізний» – так його називають на підприємстві) тощо.

Але повернемося до першого і основного продукту КП «Ясень» – пилорам.

Пилорама – всьому голова

Базовими пилорамами КП «Ясень» є ВСГ 1000-2 з ручним ходом за 93 тис. грн та ВСГ 1000-3 з механічним ходом за 120 тис. грн.

Проте це – не повний перелік. До уваги потенційних покупців також пилорами з гідроперекидачами, мобільні на колесах і з двигуном внутрішнього згоряння.

Пилорами виготовляють на замовлення залежно від того, колоди яких діаметрів потрібно розпилювати клієнту.

На виставці «Деревообробка 2016» підприємство представлятиме невелику дешеву пилораму із ручним подаванням і підійманням, яка спроможна різати колоди товщиною 50–60 см.

стрічкова пилорама

Лінія для виробництва гранул

Ціни на газ змушують українців економити та шукати альтернативні способи опалення. Цілком прогнозовано виробники пелет і брикетів очікують зростання попиту на їхню продукцію та шукають можливості збільшити виробничі потужності. Але не у всіх є кошти на дороге закордонне обладнання, тож потрібне щось дешевше, але так само ефективне.

І тут КП «Ясень» не проґавило шансу і розробило лінію для виробництва гранул, починаючи від дробарок, які переробляють деревину одразу на дрібну фракцію. Загалом на підприємстві всі деталі для гранулювальної лінії виготовляють самотужки, в тому числі шнеки і матриці. Матриці створюють на спеціально розробленому верстаті за допомогою спеціального програмного забезпечення, яке задає всі параметри майбутнього виробу.

Дробарка КП «Ясень» без проблем може подрібнювати деревину діаметром 40 см на дрібну фракцію, яку одразу сушать, причому цей процес триває значно швидше саме завдяки попаданню дрібної фракції вхідної сировини в сушильний барабан. Вентилятор, забираючи гаряче повітря з теплогенератора, протягує його через сушильний барабан, де відбувається просушування вхідної сировини до потрібної вологості. В циклоні відбувається відділення пари від дрібних частин сировини.  В результаті ми отримуємо сировину потрібної вологості для гранулювання. З бункера знову за допомогою шнека (оскільки потрібне рівномірне подавання) подрібнена деревина потрапляє у гранулятор, де гранулюється при температурі 100˚С, а з гранулятора – в охолоджувач. Ну і останній етап – пакування.

Перевагами гранулятора є використання пласких матриць, що набагато дешевші, та просте обслуговування.

Охолоджувач – це довгий транспортер, на який зверху із редуктора подається холодне повітря.

Комплектація пакувальної лінії залежить від потреб клієнта: чи це мають бути так звані «біг-беги», чи мішки по 15 кг. Кожну таку гранулювальну лінію виготовляють окремо для кожного клієнта.

виробництво пелет, wood pellets

Котли

Проте однією лінією для виробництва гранул КП «Ясень» вирішило не обмежуватися і розпочало виробництво котлів із подвійним контуром опалення і гарячою водою, які працюють на гранулах. Виготовляють тут не лише побутові котли, а на замовлення – й промислові. Ведуться перемовини й про постачання промислових котлів потужністю 4 МВт.

І для металу…

Особливою гордістю КП «Ясень» є пилка для різання металу, яка може різати метал діаметром до 600 мм.  За допомогою такої пили вдається порізати лист на заготовки з точністю до міліметра, що мінімізує відходи металу, а відтак економить гроші.

Отож, КП «Ясень» з впевненістю дивиться у майбутнє. З його здатністю змінюватися і підлаштовуватися до вимог ринку можна сміливо стверджувати, що попереду нас очікує ще не один приємний сюрприз.

Поширити статтю
Leave a comment

Залишити відповідь